Western rijden: wat houdt het in?

februari 13, 2021 0 Door MaxDipper

Wil je western rijden leren? Dan kun je er voor kiezen om les te nemen bij een manage bij jou in de buurt. Er zijn vaak lessen voor beginners en gevorderden dus het maakt niet uit wat voor niveau je hebt. Bij western rijden wordt er vaak uitgegaan van een holistische aanpak. Er wordt dan ook gekeken naar non-verbale communicatie waardoor er meer diepgang is bij het paardrijden. Hoe je samenwerkt met je paard is een belangrijk principe bij western rijden. Het gaat bij western rijden dan ook niet alleen om de aanschaf van de juiste materialen, maar ook over de filosofie van het natural horsemanship principe. Hierin staat luisteren naar jouw paard centraal.

Band opbouwen met je paard

Doordat je weet wat je paard bedoelt als deze bepaalde signalen afgeeft leer je hoe je moet reageren op het gedrag. Dit zorgt ervoor dat je rijtechniek en inzicht zal verbeteren. Vaak wordt er bij western rijden ook gebruik gemaakt van grondwerk. Dit is ook belangrijk om een goede band met je paard op te bouwen. Je krijgt daarbij ook uitleg over de theorie, maar in de praktijk zelf aan de slag gaan is natuurlijk net zo belangrijk. Dan kom je er pas echt achter dat jouw paard de spiegel is van jouw eigen gedrag.

Western en Natural Horsemanship

Als je eenmaal met western rijden bezig bent kun je niet om het begrip van natural horsemanship heen. Deze manier van paardrijden staat in contrast met het klassieke paardrijden. Jouw lichaamstaal speelt hier een belangrijke rol bij want het beïnvloedt het gedrag van jouw paard. Een paard zal meestal reflecteren wat jij communiceert met jouw lichaamstaal. Door hier meer inzicht in te verkrijgen kun je een band opbouwen met je paard. Je weet namelijk precies hoe je op het gedrag moet reageren. Ook weet je hoe je bepaald gedrag kunt beïnvloeden, bijvoorbeeld wanneer deze vaak spanningen vertoont.